Windows 7

Prije otprilike 4 mjeseca iz Microsofta je izasao windows 7.Sam je direktor Microsofta Steve Ballmer rekao da ce novi windowsi biti ono sto je vista trebala biti a,na zalost mnogih,nije.Sedmca zahtjeva manje resursa u odnosu na aktuelnu vistu.
Novi windowsi ne donose samo poboljsan interfejs i jos po neki detalj.Naime oni su interno drugaciji od viste.Dokaz tome je da na istom hardveru rade brze i bolje od aktuelne viste,a takodje rade besprijekorno na onim racunarima na kojima se vista jedva pokrece.
Druga velika mana viste bila su problematicni driveri.Iz Microsofta porucuju da je i sa time gotovo jer oni saradjuju sa nezavisnim proizvodjacima.Tako budite siguni da ako vam pisac ili graficka radi na visti radice i na sedmici jer novi winodwsi rade i sa vistinim driverima koji su sada veoma dozreli.

INTERFACE
Kada govorimo o novostima koje donosi sedmica treba poceti sa onima koje su uocljive na prvi pogled,to jest interface.interface sedmice razlikuje se od vistinog.Prvo sto cete uociti kada upalite vas racunar jeste novi boot screen koji se razlikuje od svega sto smo vidjeli u visti ili xp-u.

Drugo sto cete vjerovatno uociti je novi logon screen koji je u stilu citave sedmice.

Dalje,kada se vas racunar podigne docekat ce vas lijepo i za oko prijatan desktop.Vjerovatno cete primijetiti da se una dnu sedmice nalazi novi taskbar koji sad zovu superbar.On nije dozivio vece izmjene u odnosu na vistu,ali je svakako funkcionalniji.U njemu mozemo pomicati ikonice sa jednog mjesta na drugo.Kao jos jedna novost dolazi da se taskbaru moze podesiti prozirnost.

Windows 7 donosi aero koji zahtijeva mnogo manje resursa nego aero u visti.Jedna od zanimljivih novosti u sedmici je VIGLANCE.Viglance sluzi za brzo pregledvanje minimiziranih prozora.Pokrece se kada samo nanesemo misa na minimiziranu ikonicu.Kada to uradimo pokazace se umanjena verzija minimiziranog prozora.

Dalje,gadgeti su sada dio desktopa,a ne sidebara kao sto je to bio slucaj u visti.Gadgete pozivamo iz skocnog izbornika to jest desnim klikom pa izborom opcije gadgets.

Sledece dvije opcije o kojima cu pricati zovu se aero snap i aero shake.Aero snap sluzi za povecavajne i smanjivanje prozora.Tako ako povucete prozor u vrh ekrana on ce se automacki rasiriti preko cijelog desktopa.
Aero shake sluzi za micanje neaktivnih prozora odnosno prozora sa kojima vi ne radite.Ako imate vise prozora otvorenih na desktopu,a hocete da koristite samo jedan a ostale da minimizirate,zgrabite prozor koji hocete da ostavite i protresete ga.Ostali prozori ce se automacki minimizirati.
Sledece 2 opcoje sluze za prebacivanje izmedju prozora i svakako nisu opcije koje ce svaki korisnik koristiti.Prva se zove AERO FLIP.Pokrece se kombinacijom tipki alt+tab.Sve dok drzimo tipku alc,a pritiskamo tipku tab prebacivacemo se izmejdu prozora.Ali cim pustimo obje tipke selektujemo izabrani prozor.

Druga,mozda vise sminkerska opcija prebacivanja je WINDOWS FLIP.Poziva se kombinacijom tipki winodws+tab.Kada ga pokrenemo dobijemo 3D prebacivanje izmedju prozora.Prebacivajne izmejdu prozora obavlja se isto kao i u aero flip-u.

Iako ima jos puno opcija koje donose novo winodwsi ja cu navesti jos samo jednu.To je novi show desktop koji se nalazi skroz desno u taskbaru sedmice.On ima 2 funkcije:
Kao i do sada kada ga pritisnemo sklajna sve prozore sa desktopa.
Ali kada samo nanesemo misa na njega prozori postaju providni izuzev njihovih rubova.

(ovako to izgleda kada samo nanesemo misa na show desktop)
Kao sto sam vec rekao ima jos puno novosti koje sedmica donosi,ali one se vise ticu preformansi a o tome mozete procitati u sledecim redovima.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: